Edukacyjny Portal
Dermatologiczny

 

Superfood – co to takiego?

Superfood, czyli super żywność, coraz częściej gości na naszych stołach. Jakie są zdrowe warzywa i owoce oraz jakie składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy zawierają?
Niektóre składniki naszej diety posiadają pewne związki, o istnieniu których nie mieliśmy pojęcia. Są to polifenole, które usprawniają funkcjonowanie organizmu i poprawiają zdrowie. Występują w super żywności. Superfood zawiera wiele składników ochronnych i zwiększających energię, związków fitochemicznych (związków organicznych obecnych w roślinach) i błonnika oraz mnóstwo witamin i mikroelementów. Znajdziemy je w: brokułach, słodkich ziemniaków, fasoli, produktach razowych, czerwonej papryce, pomidorach, jabłkach, czarnej porzeczki, owsie, jagodach, jarmużu, kiwi, awokado, borówkach, dyni, soczewicy, siemieniu lnianym, cebuli, sardynkach, orzechach włoskich, aloesie i wielu innych.

Czy superfood poprawi stan naszych zębów?

Okazuje się, że tak. Istnieją takie związki i produkty, które przeciwdziałają powstawaniu próchnicy i kamienia na zębach. Należą do nich: ksylitol, lukrecja, olejek kokosowy, pestki winogron, kawa i herbata, chmiel.
Ksylitol jest niskokalorycznym cukrem z kory brzozy bardzo popularnym w Skandynawii. W przeciwieństwie do zwykłego cukru nie powoduje próchnicy, posiada działanie bakteriobójcze; nie osadza się na zębach w postaci płytki, na której pasożytują bakterie. Ksylitol można rozpuścić w wodzie i powstałym w taki sposób roztworem płukać jamę ustną lub żuć gumę z zawartością ksylitolu. Lukrecja hamuje namnażanie się bakterii w jamie ustnej oraz pomaga w leczeniu próchnicy i chorób dziąseł. Była stosowana w medycynie naturalnej przez Chińczyków. Natomiast Skandynawowie używają jej do produkcji cukierków. Olejek kokosowy zapobiega powstawaniu bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i innych chorób jamy ustnej (pleśniawki). Pestki winogron mają działanie bakteriobójcze. Podobne właściwości ma wino czerwone – trzeba jednak pamiętać, że wywołuje ono kwasową erozję szkliwa i może osłabiać zęby. Również kawa i herbata zapobiegają chorobom jamy ustnej. Dodatkowo herbata jest źródłem fluoru, który wzmacnia szkliwo. Podobne właściwości posiada chmiel. Hamuje powstawanie próchnicy i chorób dziąseł oraz rozwój szkodliwych bakterii.

Tagi:
Copyright © DermKosmetyki